Lära känna Stockholm

Är du nyinflyttad i Stockholm och väntar på att terminen ska kicka igång? Använd lugnet före stormen och den sista biten av sommaren till att lära känna Stockholm!

Detta inlägg blir en kort turistguide (med en studentvänlig touch = gratis eller billigt), riktat främst till er nyinflyttade i Stockholm. Jag vet att de flesta säkert har hyfsat bra koll på huvudstaden och de mest välbesökta platserna (Drottninggatan, Sergels Torg, Kungsträdgården, Stadshuset, Gröna Lund…), men kanske lite sämre koll på de andra?

Fixa ett cykelkort (alt koppla det till SL-kortet) och använd Stockholms city bikes för att ta dig runt staden, samtidigt som du kan se dig omkring. Glöm inte att använda hjälm, som man kan köpa till sig för ett billigt pris. Läs mer här. Vid dåligt väder, är kollektivtrafiken att rekommendera. Se därför till att du skaffar ett SL-kort, vilket ändå lär behövas när terminen startar.

Listar några platser värda att besöka i Stockholm:

 1. Ocean bus – 260kr (dyrt, men fortfarande billigare än många andra alternativ), sightseeing buss/båt som tar dig genom Stockholm både på land och vatten. Rolig upplevelse och ger dig en snabb överblick över Stockholmsöarna. 😊
 2. Hagaparken – otroligt stor park, perfekt för avkoppling, joggingrundor eller en picknick på det gigantiska gräsfältet. Ta dig dit med buss eller också cykel.
 3. Vasaparken – mindre park i innerstan
 4. Humlegården – park i Östermalm, stor för att vara i Stockholm city
 5. Norr Mälarstrand – fin promenadslinga på södra Kungsholmen, börjar vid Stadshuset och slutar vid Rålambshovsparken ungefär, vilka också är platser värda att besöka
 6. Hornsbergs strand – ligger på Kungsholmens nordvästra kant, relativt nybyggt område, badplats, utomhusdusch och grill finns
 7. Kungliga djurgården – bra picknickställe
 8. Ivar Los park – norra delen av Södermalm, ger fantastisk utsikt över Stockholm
 9. Observatorielunden – ligger nära Stadsbiblioteket i Vasastan, fin utsikt över stan
 10. Katarinahissen – på Södermalm, ger också fin vy över öarna
 11. Skeppsholmen och Kastellholmen – två småöar mellan Gamla stan och Djurgården

Är själv inte i Stockholm, utan hemma i Linköping, så vet inte hur vädret har sett ut därborta. Men förhoppningsvis får ni mycket uppehåll och sol så att ni kan spendera mycket tid utomhus, eftersom alla ovanstående ställen kräver detta. ^^ Ha så kul!

Annonser

3 thoughts on “Lära känna Stockholm

 1. Hej! Jag är en snart sextonårig tjej som älskar din blogg!! Vill börja med att säga att din blogg är en stor inspiration för mig och du är en förebild för mig då jag vill bli läkare precis som du. Jag kommer börja första året på gymnasiet nu på måndag och ska läsa natur och jag har några frågor till dig ang detta. Krävs det verkligen högsta betyg i allt för att komma in på läk och hur lyckas man med det? Går det att förbättra sitt betyg i nån kurs? Vad gör jag om jag inte har tillräckligt högt meritvärde för att komma in på läk? Jag har b i biologi och ma och a i fy och kemi, tror du att jag kommer att ha en chans i gymnasiet? Eller spelar nians betyg inte så stor roll i gymnasiet? Säg att jag får ett meritvärde på 18/19, kommer jag klara mig att komma in genom högskoleprovet då och vad krävs det för resultat där för att komma in på läk? Är det mkt plugg och hög takt på natur? Har du några pluggtips? Är det mest prov elr inlämningar? Jag kommer gå på ett engelskt gym, är det en fördel för mig om jag sen går på svenskt universitet? Förlåt för så många onödiga frågor men jag vet inte hur jag annars ska få svar. Känns som att du är väldigt kunnig inom detta ämne. Om du inte har tid att svara så behöver du absolut inte svara. Men det skulle verkligen uppskattas för jag är otroligt osäker på hur jag ska göra för att nå mitt mål. Kram R ❤️❤️

  Gilla

  1. Hej! 😊 Tack snälla du! Jättekul att du uppskattar bloggen. Låter som du har ett klart mål i sikte.

   Att ta sig in på läk kräver inte längre maxbetyg. Det har börjat sjunka sedan det nya betygssystemet infördes och lär fortsätta göra det. Ett meritvärde på över 21 (22,5 är max inkl meritpoäng) krävs idag. För att söka till universitet är enbart dina gymnasiebetyg relevanta.

   Gör högskoleprovet så fort du känner dig redo. All statistik gällande intagningspoäng via betyg, HP finns på uhr.se.

   Ta inte gymnasiet alltför seriöst. Gör ditt bästa, men räcker inte det finns det andra utvägar som att komplettera på komvux etc. Generellt gäller att du måste hitta din egen pluggtaktik och kunna hålla flera bollar i luften under gymnasiet. Ligg i fas och lär dig prioritera.

   Lycka till med de kommande tre åren!

   Gilla

   1. Tack sp mkt för ditt svar! Känns som att jag har en tydligare bild i huvudet om hur det kommer se ut❤️❤️

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s