Att bli spärrad på läkarprogrammet

img_8724

Läkarprogrammet är ett av de program i Sverige, där studenter kan bli spärrade, dvs. nekad till att fortsätta på programmet. Det innebär inte att man blir utkickad, vilket man förvisso också kan bli, vid särskilda omständigheter. Att bli spärrad, innebär att du inte kan gå vidare till nästa termin och får stanna kvar på din nuvarande termin, på basen av att du inte uppfyllt tillträdeskraven inför nästkommande termin.

Inför varje termin finns alltså specifika tillträdeskrav. (Läs mer om tillträdeskrav för varje termin) Vi kan ta som exempel, termin 4. Inför T4 behöver studenten ha klarat 30HP från både T1 och T2. Med andra ord innebär det att du måste klarat allt från T1 och T2. Däremot kan du ha missat en stor del av T3. Men för att gå vidare till T5, måste du däremot ha klarat allt på T3 och bakåt, samt stora delar av T4. Nu till termin 4, märker man att det är många studenter som droppat och nya som tillkommit. Och det i en större utsträckning än förra terminen.

Många andra program, ex. jurist- och vissa civilingenjörsprogram, tillämpar inte detta system. Utan där kan studenterna i princip släpa runt på en tenta från termin 2, ända fram till examen. Anledningen till varför läkarprogrammet (samt många andra vårdprogram) spärrar studenter, är ju dock för att studenterna framöver ska handskas med människoliv.

Annonser

6 thoughts on “Att bli spärrad på läkarprogrammet

 1. Hej! Du skrev att man kan bli utkickad vid särskilda omständigheter. Vilka är dessa särskilda omständigheter?

  Gilla

  1. Hej Johanna! Det är extremt ovanligt, men det handlar framför allt om, när en student ute på kliniken beter/yttrar sig på ett olämpligt sätt samt är en fara för patienter osv.

   Gilla

   1. Tack för ditt svar 🙂
    Men vad händer om man t.ex inte klarar av sin första tenta på läkarprogrammet. Kan man bli avstängd efter ett antal gånger?

    Gilla

   2. Du har oftast 6-7 försök på dig att klara en tenta, men därefter blir du avstängd vad jag förstått, vilket ju är väldigt rimligt. Däremot händer detta väldigt sällan också.

    Gilla

 2. Hej,
  Hur ser Ki på saken om man har haft goda skäl till man inte har klarat en viss spärrkurs eller liknande? Säg att man har varit sjuk eller en anhörig har varit det och det har påverkat en? Det är bättre nu och man känner att man kan ta med sig en kurs till nästa termin?

  Gilla

  1. Hej Lisa! Det har tyvärr ingen verkan så vitt jag förstått. Har du inte klarat de moment i kursen och tentorna som krävs för att gå vidare till nästa termin, är du tyvärr spärrad. Oavsett skäl.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s